CARVED ROOM RESTORATION PROJECT

Thanks to the support of the Heritage Lottery Fund and The Pilgrims Trust, the derelict Carved Room has been fully restored to its former glory as a splendid eighteenth-century Gentleman's Cabinet Room.

The Restoration Project (September 2015 to March 2017)

The Carved Room derives its name from the elaborately carved panelling that was installed in the early eighteenth century. With support from The Pilgrim Trust and Heritage Lottery Fund, the Burton Constable Foundation undertook a project to conserve the historic panelling and reinstate the room as it would have appeared in the eighteenth century, when it functioned as a Gentleman's Cabinet. This included repairing the surviving panelling (some of which was recovered from outbuildings) and re-carving the lost elements. A new plaster ceiling has been created - based on the design of a ceiling of the same period that survives elsewhere in the house. The Edwardian cast iron fire range was removed and replaced by an appropriate white marble fireplace. Finally, the room was decorated in its original blue and gilt scheme and presented as William Constable's Cabinet.

Dismantling the remaining panelling, together with forensic paint analysis, brought to light new evidence concerning the room's history. It appears that the creation of the Carved Room suffered interruptions and changes in design and was only completed after a number of years. Contrary to what has previously been believed, the Evidence Room with the iron door referred to in an indenture dated 1610 must have been the room above the Carved Room - it was recorded as such in 1757. The Carved Room itself  appears to have been an ante-room situated at the north end of the Parlour, which had a narrow window on the north wall and provided access to the spiral staircase leading up the north tower (now the Sacristy Lobby, hence its circular shape).

"Restoring the important historic interior of the Carved Room has been on the agenda since the establishment of the Burton Constable Foundation in 1992. The Carved Room interiors are of great architectural significance in the region and its restoration is an important aspect of the work we do preserving Burton Constable for future generations. After many years of painstaking research and planning we are delighted that the restoration work is now complete."

David Connell, Director of the Burton Constable Foundation, March 2017

Did you know?

The Burton Constable Whale is featured in Herman Melville's famous novel Moby Dick. 

Today the Burton Constable Whale is nicknamed 'Constable Moby'

 
heritage lottery fund natural england art fund Trip Advisor welcome to Yorkshire
Historic Houses Association
heritage lottery fund natural england art fund Trip Advisor welcome to Yorkshire Historic Houses Association